Pozitívne účinky nosenia bábätka v nosičoch a šatkách

POZITÍVNE ÚČINKY NOSENIA BÁBÄTKA V NOSIČOCH A ŠATKÁCH

Ľudské telo je prispôsobené tomu, aby bolo nosené. Je to súčasť našej evolučnej histórie a tak je prirodzené, že i malé bábätka po príchode na svet vyhľadávajú tento druh kontaktu. Dieťatku dáva navyše spojenie s telom matky pocit bezpečia a pripútanosti, čo sa v budúcnosti prejaví na jeho psychickom i fyzickom zdraví. Preto šatkovanie či nosenie v nosičoch odporúčajú pediatri i psychológovia.

Šatka alebo nosič?

Pre bábätka je prepojenie s mamou počas prvých mesiacov na svete dôležitejšie ako potrava či čokoľvek iné. Aby sa tento vrúcny vzťah dokázal dostatočne rozvinúť, mali by ste si na nosenie vybrať čo možno najpohodlnejší prostriedok. Preto pri výbere šatky alebo nosiča myslite aj na osobné potreby.

Pri plačúcom bábätku je niekedy ťažké zachovať si chladnú hlavu.  Preto ak neoplývate trpezlivosťou, zvoľte si jednoznačne nosič pre bábätka. V našej ponuke nájdete nosiče vhodné od narodenia, no praktickou voľbou sú aj rastúce nosiče. Šatky si na rozdiel od nosičov vyžadujú viac tréningu. No po tom, čo sa techniku viazania naučíte, vášmu dieťatku poskytnete ten najlepší priestor na pohodové zoznámenie sa so svetom.
Pre akúkoľvek možnosť sa však v tomto prípade rozhodnete, nosenie vám pomôže vytvoriť ideálne podmienky pre priaznivý vývoj vášho malého novorodenca.




Kognitívne funkcie a tvorba mlieka

Pocit bezpečia a mäkký dotyk bábätka o mamine telo má množstvo pozitívnych účinkov na celkový vývoj dieťaťa. Toto spojenie mu pomáha  pri formovaní mozgu ako aj rozvoji kognitívnych funkcií. Nosením taktiež regulujete telesnú teplotu, srdcovú i dychovú frekvenciu bábätka. Takže šatkovanie sa napríklad odporúča najmä pri predčasniatkach, ktoré majú nedostatočne vyvinuté termo-regulačné schopnosti.

No a v neposlednom rade blízkosť malého hladoša pri prsníkoch podporuje laktáciu. Navyše ak sa rozhodnete dieťatko nosiť v mäkkej šatke, zvýšite pravdepodobnosť, že budete drobca dojčiť dlhšie ako prvé týždne po pôrode.

Nosiče a šatky pre pokoj bábätka

Dotyk telo na telo je i ideálny spôsob ako dokážete znížiť frekvenciu plaču bábätka. A to aj v prípade, že váš malý uzlíček šťastia trápia nepríjemne koliky alebo reflux. Jemné kolísanie v šatke alebo nosiči mu pomôže upokojiť sa a čiastočne uľaviť od boľavého bruška, čo bude viesť k vytúženému spánku novorodenca. Oddych v maminom náručí je tak pre neho po stresujúcom pôrode tým najbezpečnejším a najpríjemnejším relaxom.


 

Voľné ruky sú na nezaplatenie

 

Naši predkovia nosili bábätká prevažne počas ťažkej práce na poli. A napriek tomu, že dnes už podobné činnosti nemusíme riešiť, šatka aj nosič sú praktickí pomocníci v domácnosti. Vďaka nim budete mať voľné ruky, ktoré môžu nerušene pripraviť jedlo, nápoje či venovať sa staršiemu súrodencovi. Spokojné dieťatko vám v tejto polohe dovolí i trošku poupratovať či vypnúť hlavu počas prechádzky na čerstvom vzduchu. Nosiče a šatky tak ponúkajú nespočetne výhod a preto by nemali chýbať v žiadnej domácnosti s malými deťmi.  

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.